Változik az OKJ képzés!

Már jó ideje átfogó reform zajlik az oktatás területén, amelyből természetesen a felnőttképzés, illetve a szakképzés sem maradhat ki. Ennek megfelelően 2013-tól új Országos Képzési Jegyzék fog érvénybe lépni, amely több változtatást jelent majd az előző rendszerhez képest.

A változtatásoknak több oka is volt, ezekről részletesen lehet a szaklapokban, de akár napi-, illetve hetilapokban is olvasni. Talán a legtöbbször hangoztatott érv az volt, hogy a szakképesítést is adó képzéseknek igazodniuk kell a piac igényeihez, így a piaci kereslet nélküli szakmákat ki kell venni a képzési jegyzékből. Ennek köszönhetően jelentős változások tapasztalhatók az új képzési jegyzék szakmáinak kínálatában is, amelyből sok, eddig meglévő szakképesítés eltűnt.

A másik lényeges változás, hogy az új képzési jegyzékben meghatározásra kerültek a képzésekhez tartozó minimális óraszámok. Az eddigi rendszerben minimálisra nem, csak a maximális óraszámra volt kötelezően előírt keret. Ezek az értékek nagyon széles skálán mozognak, de az már előre látható, hogy a jelenlegi óraszámoknak sokszorosa lesz a továbbiakban a képzési idő.

Ez természetesen jelentős változással fog bírni a felnőttképzés tekintetében, így várhatóan a legtöbb képzés magasabb óraszámmal indítható, így hosszabbodik a képzési idő. A hosszabb képzési idő természetesen magával hozza a magasabb költségeket is, amely tovább terheli a felnőttképzés amúgy sem felhőtlen helyzetét.

Az elmúlt időszakban rengeteg szakmai tartalmú felületen jelentek meg átfogó írások, cikkek, értekezések az új rendszerrel kapcsolatosan.  Célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten minél szélesebb információt nyújtsunk az érdeklődőknek, hogy jobb rálátásuk legyen a jövőben várható változások mibenlétéről.

Ennek megfelelően az alábbi listában egy olyan linkgyűjteményt érhetnek el, amelyben igyekszünk a témában megjelenő friss cikkek, tartalmak beillesztésére, illetve a már meglévő anyagok elérhetőségére. 

A részletekért kattintson a címekre!

Ilyen az új OKJ: drágábbak és hosszabbak lesznek a tanfolyamok (eduline – 2013.03.05.)

Újabb változás: megszűnik a kétéves felsőfokú szakképzés, jönnek az új szakok (eduline – 2013.01.14.)

Mégsem lesz új OKJ januártól, csúszik a képzési lista bevezetése (eduline – 2012.12.07.)

Mi az igazság az új OKJ-val kapcsolatban? (HR portál – 2012.10.24.)

Meghal az OKJ is (Szamárpad– 2012.09.20.)

Új köntösben az OKJ-s szakmai képzés (HR portál - 2012.09.04.)

A felsőfokú szakképzés a felsőoktatás része  lesz (HR portál - 2012.09.04.)

Átszabják az OKJ képzést! (eduline - 2012.08.14.)

Változások az új OKJ szerinti képzésekben és vizsgáztatásban (FE-FI – 2012.08.10)

Megszűnhet az OKJ-s szakképesítések fele (HR portál - 2011.10.21.)

okj.lap.hu

Kiemelt portálok:

Nemzeti Pályaorientációs Portál

Az új OKJ szerinti szakmai és vizsgakövetelmények, modulok munkaanyagai (NMH SZFI portál)